Branden i hjärtat

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 28 oktober 2011 kl. 14.34 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Branden i hjärtat är en samling noveller av den framstående och mycket produktiva författaren Mahasweta Devi. Hennes romaner handlar ofta om kolonialtiden i Indien, de militanta vänsterrörelserna under 1900-talet, och stamsamhällena i de indiska byarna. I de nio novellerna i denna samling möter vi människor som lever på samhällets botten, de kastlösa, de statslösa, de som i praktiken ofta är rättslösa. Människorna som skildras tillhör ofta de icke-hinduiska stamfolken, de tillhör de lägsta av de lägsta, den sjättedel av Indiens befolkning som i dag lever ett liv i stor utsatthet och armod. Givetvis är kvinnorna de mest utsatta, längst ner i det traditionella samhället och mest sårbara i det nya.

I en av berättelserna skildras en kvinna som utnyttjats som amma i en rik familj med många barn men som lämnas åt sitt öde när hon inte längre behövs. En annan handlar om ett stort träd som bybor beordrats att fälla, men som de försvarar som ville de försvara hela deras värld som hotas av förintelse.

Branden i hjärtat är den första bok av Devi som ges ut på svenska. Om titeln skriver Birgitta Wallin i förordet: "Det är branden som förtär Indiens fattiga och förtryckta, som äter deras liv. Men det är också upprorets och omvälvningens eld. Den förändring som måste komma." I boken ingår även ett samtal mellan Devi och den indiska litteraturprofessorn och filosofen Gayatri Spivak.

Branden i hjärtat finns som talbok hos TPB

Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer på Natur & Kulturs webbplats.
Bild:Bok_media_liten.png Branden i hjärtat
Ämnesord: noveller, Indien, förtryck, uppror


Originaltitel: De bengaliska originalens titlar: Draupadi, Dhibar, Rajabasar rupkatha, Shikar, Giribalda, Stanadayini, Jamunabatir Ma, Murti, Arjun.

Originalutgåva: (1972, 1973, 1977, 1979, 1982, 1984)

Författare: Mahasweta Devi

Översättare: Jan Stolpe, Birgitta Wallin (Jakten)

Svensk titel och utgåva: Branden i hjärtat, Ordfront, 2008


Läs om författaren Mahasweta Devi


Personliga verktyg