Arundhati Roy

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 3 december 2010 kl. 14.54 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Arundhati Roy 1961 -

Arundhati Roy växte upp med sin mor i en by i delstaten Kerala i sydvästra Indien. Det är också det området hon skildrar i sin roman De små tingens gud. Nuförtiden bor hon i Indiens huvudstad Delhi. Roys föräldrar kom från olika delar av Indien och tillhörde olika kaster. Hennes mamma, som drev en skola för barnen i byn, tillhörde den syriskt kristna gruppen, precis som familjen i romanen. Arundhati Roy har studerat arkitektur, vilket lärt henne hur viktigt det är med komposition och uppbyggnad. Att skriva en roman är som att rita ett hus, har hon sagt. Liksom många andra indiska författare skriver Arundhati Roy på engelska, vilket är en följd av att Indien var brittisk koloni under nästan 100 år. Redan för mer än 150 år sedan började många författare i de brittiska kolonierna, att skriva sina böcker på engelska. Indien hör till de största engelskspråkiga länderna i världen.

Efter De små tingens gud har Roy mest ägnat sig åt samhällspolitisk debatt. Hon har bland annat engagerat sig i och skrivit om fredsfrågor, ursprungsbefolkningars och fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Hennes kamp för dem som tvingats från sina hem på grund av stora dammbyggen, som t. ex regleringen av floden Narmada, har väckt stor uppmärksamhet internationellt. Några av hennes debattböcker har översatts till svenska, som Priset för att leva (2001) och Den oändliga rättvisans matematik (2002).


Läs om Arundhati Roy på Macondo.nuKällor: Alex.se, Macondo.nu, Wikipedia.se, De små tingens gud (Margareta Peterssons förord)


Film- och ljudtips: Ari Lewis intervjuar författaren och samhällsdebattören Arundhati Roy i Fault LinesLäs om boken De små tingens gud

Personliga verktyg