Arundhati Roy

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
==Om författaren:==
==Om författaren:==
-
===Arundhati Roy 1961===
+
===Arundhati Roy 1961 - ===
-
Arundhati Roy är uppvuxen i delstaten Kerala i sydvästra Indien. Det är också det området hon skildrar i sin roman ''De små tingens gud''.  
+
Arundhati Roy är uppvuxen i delstaten Kerala i sydvästra Indien. Det är också det området hon skildrar i sin roman ''De små tingens gud''. Nu bor hon i Indiens huvudstad Delhi.
-
Efter ''De små tingens gud'' har Roy mest ägnat sig åt samhällsdebatt och politiskt skrivande. Hon har bland annat engagerat sig i fredsfrågor, ursprungsbefolkningars och fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Hennes kamp för dem som tvingats från sina hem på grund av stora dammbyggen har väckt stor uppmärksamhet internationellt.  
+
 
 +
Efter ''De små tingens gud'' har Roy mest ägnat sig åt samhällsdebatt och politiskt skrivande. Hon har bland annat engagerat sig i fredsfrågor, ursprungsbefolkningars och fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Hennes kamp för dem som tvingats från sina hem på grund av stora dammbyggen, som t. ex regleringen av floden Narmada, har väckt stor uppmärksamhet internationellt.  
Rad 19: Rad 20:
----
----
-
Källor: Alex.se, Macondo,   
+
Källor: Alex.se, Macondo.nu, Wikipedia.se  
----
----
'''Film- och ljudtips''': Ari Lewis intervjuar författaren och samhällsdebattören Arundhati Roy i Fault Lines
'''Film- och ljudtips''': Ari Lewis intervjuar författaren och samhällsdebattören Arundhati Roy i Fault Lines

Versionen från 3 december 2010 kl. 14.15

Om författaren:

Arundhati Roy 1961 -

Arundhati Roy är uppvuxen i delstaten Kerala i sydvästra Indien. Det är också det området hon skildrar i sin roman De små tingens gud. Nu bor hon i Indiens huvudstad Delhi.

Efter De små tingens gud har Roy mest ägnat sig åt samhällsdebatt och politiskt skrivande. Hon har bland annat engagerat sig i fredsfrågor, ursprungsbefolkningars och fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Hennes kamp för dem som tvingats från sina hem på grund av stora dammbyggen, som t. ex regleringen av floden Narmada, har väckt stor uppmärksamhet internationellt.
Läs om Arundhati Roy på Macondo.nu

Källor: Alex.se, Macondo.nu, Wikipedia.se


Film- och ljudtips: Ari Lewis intervjuar författaren och samhällsdebattören Arundhati Roy i Fault Lines


Läs om boken De små tingens gud

Personliga verktyg