Art Spiegelman

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 28 juni 2010 kl. 07.57 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren

Art Spiegelman 1948 -

Art Spiegelman föddes faktiskt i Stockholm 1948 men flyttade tidigt med sin föräldrar till New York. Föräldrarna var flyktingar från nazisternas koncentrationsläger. Spiegelman är inte bara serieskapare - han är också serieteoretiker vilket bland annat innebär att han även studerar och skriver om serier som konstform. Han började studera serieteckning på high school (gymnasiet) och började arbeta med att rita egna serier redan som 16-åring. Han fortsatte med att studera konst och filosofi på college och anslöt till den amerikanska undergroundrörelsen kring tecknade serier.

Tillsammans med sin fru Francoise Mouly grundade Spiegelman den lovordade och avantgardistiska serietidningen RAW. Hans serier har publicerats i många tidskrifter genom åren och 1993 till 2003 var Spiegelman anställd som författare och konstnär på den anrika The New Yorker. 1979 till 1986 undervisade Art Spiegelman i historia och serieestetik på en konsthögskola i New York.

Läs mer om Art Spiegelman i Seriewikin. På förlaget Pantheons webbplats finns en författarbiografi om Art Spiegelman. På Lambiek.net, en holländsk webbplats och comiclopedia finns det också mer att läsa om Art Spiegelman och dessutom många fina bilder från hans serier.Källor: Pantheon: http://www.randomhouse.com/pantheon/graphicnovels/spiegelman.html, Seriewikin: http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Art_Spiegelman, Lambiek: http://lambiek.net/artists/s/spiegelman.htmLäs om boken Maus

Personliga verktyg