Annie John

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 13 september 2011 kl. 09.27 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök
På sparsmakad, avskalad och utsökt prosa berättar Jamaica Kincaid om Annie Johns uppväxt på Antigua i Västindien. Den lilla flickan lever nästan symbiotiskt med sin mor, ett förhållande som bryts när hon kommer i skolåldern. Hon blir passionerad vän med några andra flickor och vänskapen svalnar. Hon omgivs av de kloka gummornas dunkla magi och skolans anglikanska nykterhet. Till sist ger hon sig iväg till England.

Den här romanen är mer komplicerad än vad man i förstone tror. Kincaid formar sin självbiografiskt färgade berättelse i paralleller och motsatser. Det näraliggande är kanske det mest främmande av allt. Fascinerande och ytterligt svår att lägga ut texten om!

Annie John är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; Glaskupan av Sylvia Plath, och Doris Lessings Gräset sjunger, [Rotlös] av Tsitsi Danarembga liksom kanske Arundhati Roys [De små tingens gud].Mer att läsa om Annie JohnMacondo.

Läs Dagens Nyheters recension av Annie John där Gabriella Håkansson skriver om en barndomsskildring "...som sticker av".

Annie John finns som talbok hos TPB.

Läs om Annie John och specialpriser för skolan på Natur & Kulturs webbplats.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Annie John Bild:Bok_media_liten.png Annie John

Ämnesord: Antigua, flickor, barndomsskildringar, familjerelationer, imperialism, kolonialism, mor – dotter, vänskap, Västindien


Originaltitel: Annie John

Originalutgåva: 1985

Författare: Jamaica Kincaid

Översättare: Madeleine Reinholdson

Svensk titel och utgåva: Annie John, första utgåva Stenström förlag, 1986, ny utgåva Tranan förlag, 2010


Källor: Alex.se, macondo


Läs om författaren Jamaica Kincaid

Personliga verktyg