Annie John

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 14: Rad 14:
Läs om ''Annie John'' och specialpriser för skolan på [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/a/Annie-John/ Natur & Kulturs webbplats].
Läs om ''Annie John'' och specialpriser för skolan på [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/a/Annie-John/ Natur & Kulturs webbplats].
 +
 +
Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De har även digitaliserat de tryckta lärarböckerna och fyller på med nytt lärarmaterial till de 50 nya titlarna i serien. Läs mer på Natur & Kulturs [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/a/Annie-John/ Natur & Kulturs webbplats].

Versionen från 16 september 2011 kl. 13.03

På sparsmakad, avskalad och utsökt prosa berättar Jamaica Kincaid om Annie Johns uppväxt på Antigua i Västindien. Den lilla flickan lever nästan symbiotiskt med sin mor, ett förhållande som bryts när hon kommer i skolåldern. Hon blir passionerad vän med några andra flickor och vänskapen svalnar. Hon omgivs av de kloka gummornas dunkla magi och skolans anglikanska nykterhet. Till sist ger hon sig iväg till England.

Den här romanen är mer komplicerad än vad man i förstone tror. Kincaid formar sin självbiografiskt färgade berättelse i paralleller och motsatser. Det näraliggande är kanske det mest främmande av allt. Fascinerande och ytterligt svår att lägga ut texten om!

Annie John är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; Glaskupan av Sylvia Plath, och Doris Lessings Gräset sjunger, Rotlös av Tsitsi Danarembga liksom kanske Arundhati Roys De små tingens gud.Mer att läsa om Annie JohnMacondo.

Läs Dagens Nyheters recension av Annie John där Gabriella Håkansson skriver om en barndomsskildring "...som sticker av".

Annie John finns som talbok hos TPB.

Läs om Annie John och specialpriser för skolan på Natur & Kulturs webbplats.

Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De har även digitaliserat de tryckta lärarböckerna och fyller på med nytt lärarmaterial till de 50 nya titlarna i serien. Läs mer på Natur & Kulturs Natur & Kulturs webbplats.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Annie John Bild:Bok_media_liten.png Annie John

Ämnesord: Antigua, flickor, barndomsskildringar, familjerelationer, imperialism, kolonialism, mor – dotter, vänskap, Västindien


Originaltitel: Annie John

Originalutgåva: 1985

Författare: Jamaica Kincaid

Översättare: Madeleine Reinholdson

Svensk titel och utgåva: Annie John, första utgåva Stenström förlag, 1986, ny utgåva Tranan förlag, 2010


Källor: Alex.se, macondo


Läs om författaren Jamaica Kincaid

Personliga verktyg