Allt går sönder

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 20 september 2011 kl. 14.59 av Söder (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Romanen Allt går sönder är författaren Chinua Achebes debutroman och en av de riktigt stora klassikerna inom den afrikanska litteraturen. Den utspelar sig bland Igbofolket och handlar om konflikten mellan det traditionella Afrika och Europa, som gör intrång på bred front under sin inledning av 100 års kolonialism.

Huvudpersonen i romanen, den stolta krigaren och klanledaren Okonkwo, gör hårdnackat motstånd mot intrånget och den stora omvandlingen av hans samhälle. Samtidigt inser de flesta andra runt omkring honom att de har mer att vinna på att anpassa sig till de nya förhållandena. Som i den klassiska tragedin ställs Okonkwo, under sin kamp, inför oväntade och stora motgångar. Han hamnar i desperata situationer och pressas till handlingar som får mycket dramatiska konsekvenser. Allt går sönder, bokstavligt talat, för Okonkwo; hela hans gamla liv, hans familj, liksom också han själv.

I den här utgåvan av Allt går sönder ingår dels ett förord skrivet av författaren Per Wästberg, som är en stor kännare av afrikansk litteratur. Det ingår också en essä om Igbofolkets kultur, skriven av Don C. Ohadike.


Mer att läsa om romanen finns på Macondo.nu.På Macondos webbplats kan du läsa mer om afrikansk litteratur. I samarbete med lärare från Wärmdö gymnasium har de också tagit fram materialet Afrika skriver tillbaka, kolonialismen som litteraturtema med med många konkreta förslag att arbete med i klassrummet på tema kolonialism och slaveri. Andra böcker på samma tema är Gustavus Vassa]och [Rotlös] , även de har Macondo gjort lärarhandledningar till. [Gräset sjunger] är en bra bok som utgångspunkt för att arbeta med rasism och kolonialism på 1900 talet.Allt går sönder finns som talbok hos TPB

Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer på Natur & Kulturs webbplats.Bild:ATK_bokintro_liten.png Allt går sönder Bild:Bok_media_liten.png Allt går sönderÄmnesord: Afrika, Nigeria, 1800-talet, familjerelationer, kolonialism


Originaltitel: Things fall apart

Originalutgåva: 1958

Författare: Chinua Achebe

Översättare: Ebbe Linde

Svensk titel och utgåva: Allt går sönder, 1967, 2004, 2007


Läs om författaren Chinua Achebe


Personliga verktyg