Allt går sönder

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 14: Rad 14:
''Allt går sönder'' finns som [http://bit.ly/cgkERF talbok hos TPB]
''Allt går sönder'' finns som [http://bit.ly/cgkERF talbok hos TPB]
-
[[Bild:ATK_bokintro_liten.png]][[Guider och ingångar: Allt går sönder | Allt går sönder]]
+
[[Bild:ATK_bokintro_liten.png]][[Guider och ingångar: Allt går sönder | Allt går sönder]] [[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Allt går sönder | Allt går sönder]]

Versionen från 30 juni 2011 kl. 12.20

Romanen Allt går sönder är författaren Chinua Achebes debutroman och en av de riktigt stora klassikerna inom den afrikanska litteraturen. Den utspelar sig bland Igbofolket och handlar om konflikten mellan det traditionella Afrika och Europa, som gör intrång på bred front under sin inledning av 100 års kolonialism.

Huvudpersonen i romanen, den stolta krigaren och klanledaren Okonkwo, gör hårdnackat motstånd mot intrånget och den stora omvandlingen av hans samhälle. Samtidigt inser de flesta andra runt omkring honom att de har mer att vinna på att anpassa sig till de nya förhållandena. Som i den klassiska tragedin ställs Okonkwo, under sin kamp, inför oväntade och stora motgångar. Han hamnar i desperata situationer och pressas till handlingar som får mycket dramatiska konsekvenser. Allt går sönder, bokstavligt talat, för Okonkwo; hela hans gamla liv, hans familj, liksom också han själv.

I den här utgåvan av Allt går sönder ingår dels ett förord skrivet av författaren Per Wästberg, som är en stor kännare av afrikansk litteratur. Det ingår också en essä om Igbofolkets kultur, skriven av Don C. Ohadike.


Läs om Allt går sönderNatur & Kulturs webbplats.

Mer att läsa om romanen finns på Macondo.nu.

Allt går sönder finns som talbok hos TPB

Bild:ATK_bokintro_liten.png Allt går sönder Bild:Bok_media_liten.png Allt går sönderÄmnesord: Afrika, Nigeria, 1800-talet, familjerelationer, kolonialism


Originaltitel: Things fall apart

Originalutgåva: 1958

Författare: Chinua Achebe

Översättare: Ebbe Linde

Svensk titel och utgåva: Allt går sönder, 1967, 2004, 2007


Källor:


Film & ljud: Lyssna på inledningen av Allt går sönderBokpuffen


Läs om författaren Chinua Achebe


Personliga verktyg