Alejo Carpentier

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Författaren Alejo Carpentier levde mellan 1904-1980. Hela hans liv var präglat av en blandning av kulturer. Hans mamma var ryska och pappan var från Frankrike.

Carpentier föddes i Schweiz, växte upp i Havanna på Kuba, studerade i Europa. Han arbetade och bodde också i andra latinamerikanska länder och levde bland annat under lång tid i Venezuela. På Kuba satt han under en period fängslad på grund av sitt vänsterpolitiska engagemang. Han flydde då till Paris men återvände till Kuba efter revolutionen 1959.

En resa till Haiti, med sin unika blandning när det gäller språk, religion och kultur, fick avgörande betydelse för Carpentier. Han utvecklade sin egen teori om det unika latinamerikanska medvetandet, som han menar uppstått ur kontinentens dramatiska historia med dess arv från afrikanska slavar och indianer. Hans teori, kallad Real - maravilloso (på svenska ungefär: Det verkliga - sagolika) presenterade han i prologen till Riket av denna värld. Teorin har också gett namn till hans speciella berättarteknik, vilken räknas som en föregångare inom genren magisk realism.

Personliga verktyg