Naguib Mahfouz

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Hette egentligen Abdel Aziz al-Sabilgi. Född 1906 i Kairo som den yngste av 7 syskon. Hans romaner utspelar sig ofta i de områden där han växte upp. Realistiska romaner som skildrar människorna i kvarteren och därigenom också får med den politiska och sociala utvecklingen.

Mahfouz studerade filosofi och arbetade jämsides med studierna som journalist. Han började skriva artiklar och prosa redan som 17 åring. Jämsides med skrivandet arbetade han många år som statlig tjänsteman inom affärsministeriet och inom den egyptiska motsvarigheten till Svenska filminstitutet. Först 1971 började han skriva böcker på heltid. Mahfouz hann under sin levnad publicera närmare 50 romaner och noveller. Många av romanerna är filmade. 1978 stödde författaren aktivt president Sadats fredsavtal med Israel, ett ställningstagande som innebar att hans böcker inte finns tillgängliga i alla arabtalande länder, han utsattes också för ett mordförsök 1944 av en egyptisk nationalist.1988 fick Naguib Mahfouz, som första och hitintills enda arabiska författare, nobelpriset i litteratur. Motiveringen säger att han “har format en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet”. Mahfouz avled i Egypten 2006


På Nobelstiftelsens webb finns motiveringar till Mahfouz nobelpris 1988, intervjuer med författaren. Världsbibliotekets webbplats Macondo, vägvisaren till litteraturen har en ingående beskrivning av författaren och hans verk. Boken En guide till 100 olika författare från Afrika där bland annat Mahfouz finns representerad finns också som webbplats. Författare till guiden är Barbro Norström Ridæus och förlaget är Nordiska Afrikainstitutet.


Bild:Bok_media_liten.png


Videobiografi om författaren av en elev som ger en komprimerad, personlig rolig bild av författaren och hans liv. Författarpresentationen kan definitivt inspirera andra elever, båda till ett intresse för författaren ochhans verk men också som ett annorlunda sätt att redovisa en skoluppgift. Det samma gäller den här filmen där två elever iscensatt en påhittad intervju med författaren.


Tillbaka till samlingssida Tillbaka till bokinformation

Personliga verktyg