Midaqq-gränden

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök
‎

Nobelpristagaren Naguib Mahfouz fantastiska roman från 1947 är en rik berättelse: rik på historier, på människor och människoöden. Ett myllrande liv är det som beskrivs i romanen, ett myller av folk i den lilla gränden i Kairo. Romanen utspelar sig under andra världskriget och platsen, den lilla gränden, bildar bakgrund till berättelserna om alla de olika invånarna som bor här. Middaq-gränden är som ett mikrokosmos där livet fortsätter precis som vanligt mitt i ett samhälle under omvandling. Tradition och modernitet står emot varandra, kolonialism och självständighet är brytpunkter, liksom västerlandet mot det muslimska Egypten.

Vi möter i boken många färgstarka personer som bor och arbetar i gränden. Unga och gamla, alla dessa människor med drömmar och förhoppningar om ett anständigt liv. Alla känner alla och vet det mesta om varandra. Den unga och vackra Hamida trotsar traditionen med sin obändiga frihetslängtan. Hon är en upprorisk gestalt, föremål för såväl åtrå som förakt, och både traditionalister och modernitetsivrare vill erövra och tämja henne. Barberaren Abbas bär på den hopplösa drömmen om en framtid med Hamida, om att kunna vinna hennes hjärta på riktigt. Kaféägaren Kirsha är haschberoende och i smyg homosexuell. Hans son, Hussein, hatar det långsamma och stagnerade livet i gränden och ger sig på spritsmuggling.

Mycket vittnar om att Middaq-gränden är en ädelsten från gångna tider och att den en gång lyst som en strålande stjärna i Kairos ärofulla historia. (Bokens inledande mening.). Det var med denna bok som Naguib Mahfouz började kallas för den arabiska litteraturens Charles Dickens.


Recension av boken i Svenska dagbladet från 16 juli 2009.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats webbplats.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Midaqq-gränden Bild:Bok_media_liten.png Midaqq-grändenÄmnesord: Nobelpriset, Egypten, Kairo


Originaltitel: Zoqaq al Midaq

Originalutgåva: 1947

Författare: Naguib Mahfouz

Översättare: Kerstin Eksell

Svensk titel och utgåva: Midaqq-gränden, 2009


Källor: alex.se


Läs om författaren Naguib Mahfouz


Personliga verktyg